WWW.BRASILIENRESOR.NU
 

Information och fakta om Brasilien

Brasilien är det största landet i Sydamerika (ca 49 % av Sydamerikas yta) Det är rankat som det femte största landet i världen och har en yta på 8 511 965 Km/2 (ca 19 gånger större än Sverige). Brasilien har 26 delstater och ett federalt distrikt. Här bor ca 165 miljoner människor och det är det sjätte mest befolkade landet i världen. Befolkningen är ung ca 62 % är under 29 år. I Brasilien fanns det tre dominerande raser: indianer européer och afrikaner. Blandäktenskapen som skedde mellan dessa raser formade fram den brasilianare man ser idag. Hit har det även immigrerat både tyskar, libaneser, italienare och i början på 1900 talet även japaner.
Info om Brasilien

(Det finns en utförligare information i Rio guidens Info)


Pengar i Brasilien

Valutan i Brasilien heter Real ( i flertal Reais ) En Real är uppdelad i 100 Centavos och Realen finns i valörerna 1,5,10,50 och 100 sedlar. Växlar pengar gör man på växlingskontor ( Casa do cambio ) eller hos hotellet fast då med lite sämre kurs. Resechecker ger sämre kurs än kontanta dollar. Visa kort ger bra kurs! Man bör bara använda korten vid uttag i automat ( Bradesco dia e noite har ett max belopp på 600 R$) eller på banken (Banco do Brasil) Var försiktig med att använda kort på små restauranger eller mindre affärer. (Bedrägerier är tyvärr inte så ovanliga). Banco do Brasil har även uttagsautomater och deras max belopp är högre än Bradesco (1000 R$) Mastercard kan man ta ut pengar på hos Citybank Ipanema Rua Visconde de Piraja 459 mellan Kl. 11.00 till 14.00. Övrig tid kan man använda automaten. (Mastercard är ej vidare gångbart i Brasilien) Visa kort och en mindre summa i dollar kontant är mitt bästa tips för reskassan! Växlingskontoret på den internationella flygplatsen ger inte vidare bra kurs. Man skall inte växla till sig mer än vad man behöver där, men tänk på att vare sig banker eller växlingskontor är öppna om man anländer på en söndag.
Dricks kan vara inkluderad ibland på notan med 10 % på restauranger, men om den inte är det ger man minst 10 %.(Om servicen har varit godtagbar). I Brasilien ges det dricks för nästan allting. Till exempel 1 U$ till personalen på hotellet som bär upp bagaget till rummet!


Telefonsamtal i Brasilien

Våra GSM mobiltelefoner fungerar inte i Brasilien. Landsnumret till Brasilien är + 55 och riktnumret till Rio är 021 / Sao Paulo 011 (Man stryker 0: an i riktnumret om man ringer från utlandet till Brasilien!!) Mottagaren betalar samtal (collect call) kan man göra ifrån vanliga telefonautomater (om man har lite tur). Man slår då 000111 för att tala med telefonist. (Vissa äldre automater fungerar dock inte detta med utan man får slå 107 istället) Det Brasilianska telefonsystemet är dock inte tillräckligt utbyggt än och fungerar inte så bra som man skulle kunna önska. Hotellen tar ut höga avgifter för telefonsamtal till utlandet. Men dom tar bara en mindre fast summa när man ringer collect call.


Postkontor i Brasilien
(Correio på portugisiska)

Öppettiderna hos posten är i de flesta fall Mån till Fre. Kl. 08.00 till 17.00 och på lördagar till 12.00. Även vykort brukar man skicka ifrån postkontoren därför att i princip så får man inte tag i frimärken på något annat ställe. Det är väldigt sparsamt med postlådor också. Portot för ett vykort ligger på 1.05 R$ och det kan ta upp till 2 veckor innan det anländer till Skandinavien.


Strömmen i Brasilien

I Rio är det 110 volts strömstyrka. (vissa av de bättre hotellen har dock 220 volt och upplyser i så fall om det ) Det finns en del städer som har 220 volt bland annat Brasilia och Recife.


TV/Video

I Brasilien har man ett Pal system som inte är det samma som i Sverige och om man köper hem videofilmer som souvenirer bör man kontrollera att man får rätt system.


Säkerheten på Brasilien

Vid grupp utflykter kan man ha med sig videokamera o.dyl. Vid utflykter på egen hand bör man lämna sådan utrustning hemma eller iakttaga extra försiktighet. Lås in pass, flygbiljetter osv. i hotellets säkerhets-box. Tacka nej till erbjudande av personer som själva utger sig för att vara guider och som erbjuder transport osv. Ta inte med några värdesaker alls till stranden. Ta bara med handduk och småpengar till dryck o dylikt. Använd helst inte fina klockor och smycken när ni rör er på egen hand utan låt de vara inlåsta i hotellets säkerhetsbox. Använd taxi på natten och vandra helst inte på mörka bakgator efter mörkrets inbrott. Brasilianska förare kan även stundtals köra mot rött ljus så även vid grön gubbe bör man vara försiktig. Om man åker med de vanliga stads bussarna bör man inte ha någon som helst form av värdesaker med sig. Följer man dessa råd så får man förmodligen inga problem i Brasilien heller!

Ett tips är att ta en fotostatkopia på sitt pass och på det entry card som man fick av immigrationspolisen, för att sedan ha det som id handling. (Det finns en lag som säger att utlänningar skall ha passet med sig som id handling hela tiden, men polisen nöjer sig med en fotostatkopia)


Svenska ambassader o konsulat i Brasilien
(Jag hänvisar här till min sida Rio Guidens Info där de alla finns med)

Visum

En svensk medborgare (med svenskt pass) behöver inget visum, utan får automatiskt tre månader av immigrations polisen. Om man vill vara i landet längre, kan man förlänga detta visum. Om man kan visa upp att man har tillräckligt med pengar att stanna här, kan man få upp till tre månader extra. Det brukar inte vara något problem att få hela 3 månader. Men tänk på att inte gå dit förrän ett antal dagar innan visumet tar slut, för den nya perioden räknas från den dagen man får stämplat sin förlängning!) Förlängning av sitt visum kan man göra t.ex. i Rio hos Immigrationspolisen på Avenida Venezuela 2, Centro. (Det ligger vid torget Praca Maua i centrum av Rio)

Brasilianska ambassaden i Sverige:Tel 08-239520Klimat och Klädsel

Klimatet varierar beroende på var i landet man vistas, men är man inte söder om Rio så blir det aldrig kallt någon gång på året! I de Nord Östra delarna av landet är det rejält varmt året om, och temperaturen skiljer inte så mycket på året.
Klimatet i Brasilien, Rio är mycket behagligt året runt, men sommartid kan det bli varmt och klibbigt pga. den höga luftfuktigheten. Under sommaren som är december till februari kan temperaturerna stiga ända till 40 grader (det finns en låt där man sjunger just "Rio 40 grader") I Rio är det ett tropiskt klimat och vintertid är medeltemperaturen 19 grader (Stockholm har 17 grader i medeltemperatur sommartid som jämförelse). Sommartid kan det komma väldigt kraftiga regn men solen brukar hålla sig framme mycket. Vintertid kan regnet hålla i sig i långa perioder om man har otur men mest nederbörd faller faktiskt under sommaren! Man kallar egentligen vintern som är juni till augusti för torrperiod och sommaren för regnperiod här. Som klädsel för vinterbruk här kan man väl ta svenska sommarkläder. (Om man skall upp till städerna i bergen runt Rio bör man tänka på att där sjunker temperaturerna betydligt lägre, till och med ända ner till 0 grader är möjligt). Ett paraply skadar ju aldrig att ha med sig heller. Under sommaren i Rio behöver man inte mycket kläder dagtid (om man inte är här i affärer vill säga, för då är det kostym som gäller) Man bör tänka på att man inte kommer in på diskotek i vare sig gymnastik skor eller shorts (som kan vara fallet på andra turistorter). Annars klär inte Rio bon upp sig så väldigt mycket, och man kan se folk som vandrar hem mitt i natten i bara badbyxor efter att de har stannat kvar i en bar efter en söndag på stranden. Även på vintern går Rio-bon till stranden en solig söndag, så man kan ta med sig badbyxor hit vilken tid på året man än besöker Rio.


Hälsa

Det är bäst att dricka mineralvatten på flaska men man behöver inte vara försiktig med is i storstäderna. Likaså behöver man inte tänka på malaria så länge man är i storstäderna. Skall man in i djungeln bör man tänka på att vaccinera sig och skaffa malaria tabletter. Tänk på att solen tar väldigt bra här även då det är mulet. Glöm inte att smörja in er med hög solskyddsfaktor!


Språket i Brasilien

I Brasilien talar man en portugisiska som skiljer sig en hel del från den i Portugal. Engelska talas endast av mycket välutbildade brasilianare. Om man talar spanska så förstår brasilianarna förmodligen frågorna men själv förstår man oftast inte deras svar! Alla försök att tala portugisiska uppskattas. Här nedan följer ett antal ord och fraser som kan vara bra och kul att kunna (om inte annat bara för lätta upp stämningen lite granna).
Oi = Hej (informellt).
Tchau = Hej då (informellt).
Tudo bem = Är allt bra? (Hur står det till).
Tudo bem = Allt är bra (Samma svar som fråga).
Obrigado/Obrigada= Tack så mycket (mannens utryck/kvinnans).
Sim = Ja.
Nao = Nej.
Talvez = Kanske.
Com licensa = Ursäkta mig.
Desculpe = Förlåt mig/ Jag är ledsen.
Bom dia = God dag/God morgon.
Boa tarde = God eftermiddag.
Boa noite = God kväll/god natt.
Eu nao falo portugues = Jag talar inte portugisiska.

Om man skall resa omkring mycket i Brasilien är det inte en dum ide att plugga in lite bas portugisiska först. Lonely Planets Brazilian phrasebook kan vara ett tips för dem som vill lära sig lite innan resan!


Drycker i Brasilien

Öl heter Chopp på brasilianska men uttalas "shoopi". Det är öl från tapp och den har en styrka att jämföra med svenskt mellan öl. Öl på flaska heter cerveja. Deras egna inhemska berömda sprit drink heter Caipirinha och innehåller sockerrörs sprit, lime och socker som blandas ihop. (Den är dock mycket stark) I Brasilien finns det ett otroligt urval av olika tropiska fruktjuicer. Juice heter Suco på brasilianska. En verkligen annorlunda juice är suco de Cacao (Kakao juice) Ett tips är att inte vara rädd för att prova på alla dessa olika underbara tropiska juicer!


Håkan Olsson
www.brasilienresor.nu
info@brasilienresor.nu